VELIKONOČNÍ ZAJÍČCI
Suroviny: 400 g hladké mouky, sůl. 90 g curku, 30 g kvasnic, 40 g rozpuštěného másla, 250 ml mléka, rozinky, 1 žloutek.

Postup: v teplém mléce s cukrem necháme vzejít kvásek. V robotu Ronic s rotačním nožem připravíme kynuté těsto - mouku, sůl, rozpuštěné máslo a kvásek mícháme dokud se neutvoří koule - trvá to asi 30 sekund.
Těsto předěláme od mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Po této době těsto prohněteme a necháme kynout dalších 20 minut. Z těsta vytvarujeme váleček a rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý dílek vytvarujeme do kužele, který z širší strany hluboko nařízneme. Dva kousky položíme na sebe tak, že vytvoříme zajíčka. Oči uděláme z rozinek.
Zajíčky naskládáme na plech a potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící mléka. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny: 50 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, 1/2 lžičky soli, 3 žloutky, 3/4 kvasnic, 1/4 l mléka, lžíce rumu, rozinky, mandle, vejce na potření.

Postup: v teplém mléce rozpustíme cukr a necháme vzejít kvásek. Do mísy Ronic s rotačním nožem dáme mouku, žloutky, sůl, rum, rozinky a kvásek a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Po hodině těsto lehce přemísíme a necháme ještě kynout.
Na plechu vytvoříme bochánek, který nahoře nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme na 180 st. asi 45 minut.


VÁNOČKA
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 125 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, ¼ l mléka, 100 g cukru, kostka kvasnic, ¾ kávové lžičky soli, rozinky, ořechy, mandle, citronová kůra.
 
Postup: V hrnku si připravíme kvásek – v polovině mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr a necháme vzejít.
Do pracovní mísy s nožem dáme mouku a sůl a krátce promícháme. Přidáme žloutky, máslo, kvásek, zbytek mléka, rozinky, ořechy, mandle a citronovou kůru. Zapneme robot – 3x promícháme suroviny pulzním chodem a následně zapneme stálý chod. Těsto je hotové, jakmile se utvoří kompaktní koule – během 30-ti sekund. Těsto předěláme do jiné mísy a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozdělíme na 9 dílů, ze kterých upleteme vánočku (copy 4 – 3 – 2) a necháme ještě chvíli kynout. Před upečením spíchneme vánočku třemi špejlemi a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200 st.C po dobu 15-ti minut. Poté snížíme teplotu na 180 st.C. Jakmile začne vánočka chytat barvu, přikryjeme ji alobalem. Celková doba pečení je 30 – 45 minut.

VEKA
 
Suroviny: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, lžička soli, 1 žloutek, 2 lžičky rozpuštěného másla, ½ kvasnic, 290 ml mléka.
 
Postup: v míse s rotačním nožem promícháme obě mouky a sůl. Přidáme žloutek, máslo a kvasnice s částí mléka.
Zapneme robot a komínkem dolijeme zbytek mléka. Těsto je hotové, jakmile se oddělí od mísy a utvoří kouli. Proces hnětení trvá cca 20 sekund.
Upozornění - nemíchejte těsto déle, než je nutné.
Na tomto videu (https://www.youtube.com/watch?v=BJaj8C_EsTY#t=80) se můžete podívat na přípravu kynutého těsta v robotu Ronic.
 
Hotové těsto necháme v teple vykynout. Poté uděláme dvě menší, nebo jednu větší veku a necháme pod utěrkou ještě 20 minut kynout. Potřeme vodou (pokud chceme křupavější kůrku, potřeme veku rozšlehaným vejcem) a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 st. asi 20 minut.

Focaccia {fokáča} Italský chléb podle paní Zuzany
 
Suroviny: na 2 pěkné focacci potřebujeme: 0,5 kg hladké mouky, droždí v sáčku (7g) nebo 1/2 kostky (doporučuji v sáčku pro tento typ pečiva), 0,4 dcl vlažné vody, olivový olej extra virgin, mořská sůl, tymián.
 
Postup: Prosátou mouku, droždí a 2dcl vody zlehka promixneme v robotu Ronic, jen aby se složky spolu smíchaly. Postupně přiléváme zbylé 2 dcl vody a umixujme těsto.Těsto necháme vykynout 45-60min. Vál posypeme moukou a vykynulé těsto rozdělíme na 2 poloviny, vytvarujeme bochánky.
Troubu rozpálíme na 200-250 stupňů (kolik Vám trouba dovolí, čím víc tím líp)
Bochánky vytvarujeme na pečicím papíru na plech na dvě cca 3cm silné placky/obdelníky a jemně do nich vytvoříme dolíčky prsty (jde o to, aby focaccia byla placatá a nevzdouvala se v troubě do výšky).
Takto připravenou focacciu potřeme olivovým olejem - hojně, nešetříme a posypeme hrubozrnnou mořskou solí. Na závěr posypeme tymiánem.
V troubě pečeme 12 - 17min.
Upečenou focacciu necháme vychladnout, až potom krájíme, aby se nezdrcla. (Na focacciu můžete dát prakticky cokoliv, co máte rádi. Oblíbená je varianta s nasekanými olivami nebo s plátky červené cibule)
K báječné focaccie jsme přikusovali:
- rajče, balkán, bazalka, pokapané olivovým olejem extra virgin
- okurka salátová
- vajíčka natvrdo
- italské klasické uzeniny: šunka mortadella a salám chorizo
 
Děkujeme paní Zuzaně za recept a fotografie.